Obezřetnosti při koupání v přírodních vodách není nikdy dost

Pokud nejste majiteli bazénu ani milovníky veřejných koupališť, horké letní dny hodláte pravděpodobně strávit u rybníka, jezera, řeky nebo lomu. V přírodních vodách na vás ale čeká mnoho nástrah, které byste tam možná ani nečekali.

Jsou to především bakterie, řasy, sinice a plísně. Lékaři proto radí, abyste se koupali raději v řekách než v rybnících. Řeky jsou totiž díky neustálému proudění vody o poznání čistší než vody stojaté.

Alergie

V přírodních vodách se s postupujícím oteplováním vyskytuje větší množství sinic. Ty mohou u citlivých jedinců a malých dětí způsobovat nejrůznější vyrážky a jiné podráždění kůže. Před vstupem do vody byste se měli přesvědčit, zda se v ní sinice vyskytují. To zle provést jednoduchým testem. Naplňte průhlednou lahev vodou a nechte několik minut odstát. Utvoří-li se na hladině zelený povlak, nebo dokonce vidíte pohybující se částečky, půjde s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda kalná nebo zakalení klesne ke dnu, jedná se nejspíše o řasy.

Borrelióza a encefalitida

U vodních toků je pochopitelně i vyšší výskyt komárů, ovádů a jiného bodavého hmyzu, který je častým přenašečem různých chorob. Vynechat nemůžeme samozřejmě ani klíšťata, která si spíše přinesete z trávy u rybníka než z okolí veřejného bazénu. U klíšťat je velké riziko nakažení borrelií nebo klíšťovou encefalitidou. Používejte tedy repelenty a pečlivě se prohlížejte.

Střevní potíže

Setkání se sinicemi v přírodních vodách nemusí skončit jen nepříjemným ekzémem, v případě jejich požití můžete skončit s úpornými průjmy a zvracením. Tyto problémy nemusí však vyvolávat pouze sinice. Ve vodě je mnoho jiných patogenní mikroorganismů, které mohou být, v případě, že se dostanou do žaludku člověka, viníkem velice nepříjemných zánětů trávicího ústrojí.

Mykózy

Přírodní koupaliště jsou také domovem pro mnoho druhů mikroskopických hub – plísní. Nakažení mykózou hrozí nejen na přírodních koupalištích, ale i ve veřejných bazénech. V porovnání počtu gynekologických plísní, které si přinesou domů nejčastěji ženy, jsou ale případy nakažení ve veřejném bazénu minimální.

Zdroj: kidshealth.org, redcross.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat